НОНИ - АСПИРИНЪТ НА ДРЕВНОСТТА

Нони е нисък храст с тъмнозелени, лъскави листа и красиви цветове. Расте в сенчестите гори и по песъчливите брегове на островите в Тихия океан, Полинезия, Азия и Австралия. Зрелите плодове отделят много остър мирис.

Стотици години, плодът нони е използван като натурална хранителна добавка и здравословен тоник полинезийците.  Те винаги са били дълбоко убедени, че плодът нони е натурално лекарство. Затова някои изследователи го наричат  „аспиринът на древността”.

Интересно проучване за употребата на плода в Хавай посочва, че в древността той може би е бил единственият източник на витамин С и с това е помогнал на местните жители да оцелеят. Те използвали всички части на растението (плода, листата, семената и цветовете) в различни предназначения – лекарства, храна или грижи за кожата.


С какво е полезен Нони?

В традиционната полинезийска медицина нони се използва за много здравословни проблеми като запек, диария, възпаление на кожата, инфекции и язви в устата. Нони е богат на въглехидрати и диетични фибри. Според едно изследване на Колежа по Тропическо Земеделие към Хавайския Университет в Маноа, анализът на 100 грама прах от плода съдържа 71% въглехидрати, 36% фибри, 5.2% протеини и нищожен процент мазнини. Посочва се, че в състава на нони влизат и антрахинони, органични киселини, ксеронин, витамин А, витамин С в много голямо количество ниацин, рибофлавин, желязо, калий, калций, полизахариди, флавоноиди и др. Проучвания, проведени в световноизвестния Университет в Мец (Франция) доказват , че нони притежава  75% от болкуспокояващият ефект на морфина, но няма вредните му странични действия. При лабораторни изследвания нони проявява антиоксидантен и антитуморен ефект. Националният Институт по Рака на САЩ провежда предварителни клинични изследвания за потенциалните ефекти на билката върху рака на гърдата.

Нони силно се препоръчва и за много други заболявания като артрит, инфекции на пикочния мехур, синузит, треска, запек, сърдечни заболявания, хипертония, менструални нарушения и синдром на хроничната умора. Действието на хранителните добавки от нони е насочено към всяка една част от тялото. През последните години те са помогнали на много хора, страдащи от крампи, астма, депресия, инсулти и други заболявания. При пушачи, приемали сок от нони, три пъти дневно, в продължение на 1 месец е наблюдавано понижаване на нивата на общия холестерол и триглицеридите

Продуктите от нони бързо облекчават скованите стави, мускулните болки и постоянната болка в гърба. Значително повишават имунитета и активността на Т-клетките и затова са подходящи за хора, податливи на простуди и грип. Съдържащите се в тях антибактериални вещества гарантират здраве през цялата година.

Хранителните добавки от нони могат да се приемат като част от едно балансирано хранене, в резултат на което хората загърбват здравословните си проблеми и започват нов живот.